Stand up er en spesiell sjanger innen humor, der komikerne står på scenen og snakker og underholder. En stand up-opptreden kan vare i et par minutter, eller være et helt sceneshow. Mange stand up-komikere står på scenen helt alene, men dersom de har lange show, har de som regel med seg musikere.

Dagfinn Lyngbø er regnet som en av de beste stand up-komikerne i Norge. Han har en utrettelig evne til fornyelse, og dette er veldig viktig når man skal lage show. Man må følge med i tiden, og snakke om aktuelle saker og trender. Rune Andersen er kjent for sine parodier, som framføres med stor innlevelse og presisjon. Duoen Bye og Rønning har også fått svært gode anmeldelser for sine sceneshow, og trekker alltid mange tilskuere. De har også laget egne TV-program. Også Dagfinn Lyngbø og Rune Andersen opptrer jevnlig på TV.

En av de beste kvinnelige stand up-komikerne i Norge, er Pernille Sørensen. Hun er også kjent fra forskjellige TV-programmer, blant annet Løvebakken på NRK. Dette er bare et utvalg av stand up-komikerne som finnes i Norge, og man kan lese mer om både dem og andre på denne nettsiden. Stand up er veldig populært over hele landet, og det finnes også mange gode lokale komikere, slik at man trenger ikke å dra til de store showene for å oppleve god stand up. Lokale komikere kan også ta opp lokale saker, som er aktuelle i nærmiljøet.